Cobra-kunst for alle pengene

Jorn, Carl-Henning Pedersen, Egill Jacobsen, Henry Heerup og mange andre af de store danske kunstnere er med på danmarks største Cobra-auktion. Herunder en fødselsdagsgave, Jorn i 1964 malede på en af sine venners vægge.
Det er 60 år siden, den europæiske kunstnergruppe Cobra blev dannet. Selve bevægelsen eksisterede kun i tre år, men begrebet Cobra-malere er blevet hængende ved en stor kreds af kunstnerne, og interessen for dem er stadig betydelig.
Således er der ikke færre end 100 værker af kunstnere med rødder i Cobra på auktion hos Bruun Rasmussen i København 3. marts. Det vil sige billeder af blandt andre Pierre Alechinsky, Karel Appel, Ejler Bille, Egill Jacobsen, Asger Jorn, Heerup, Rooskens og Carl-Henning Pedersen samt skulpturer af Erik Thommesen og i øvrigt også af Jorn og Heerup.
Blandt de mere usædvanlige værker er et vægmaleri, der har tilhørt arkitekten Robert Dahlmann Olsen. Robert Dahlmann Olsen (1915-93) var en vigtig skikkelse i dansk kunst i adskillige tiår. Han arrangerede udstillinger, var den første leder af Nikolaj og blandt initiativtagerne til Kastrupgårdsamlingen. Han skrev bøger, var redaktør af Cobra-kunstnernes tidsskrift »Helhesten«, og hans hus i Dragør var mødested for mange af tidens kunstnere. Det var således også i hans hjem, Jorn natten før Dahlmann Olsens 50 års fødselsdag i al hemmelighed malede et billede direkte på væggen.
Vægmaleriet er nu blevet restaureret på Statens Værksteder for Kunst og Håndværk – på samme måde som det har været tilfældet med det vægmaleri, Jorn året efter skabte til den legendariske kunsthandler Børge Birchs sommerhus på Læsø. Og som i dag kan ses på Kunstmuseet Arken. Murmaleriet fra Dragør er vurderet til mellem tre og fem millioner. I anledning af auktionen udgiver Bruun Rasmussen Publishing en bog om billedet, »Værket på væggen« skrevet af kunsthistorikeren Tine Blicher-Moritz.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Prøv lige at holde øje med kunstaktionerne i øjeblikket. Der blev en Jorn solgt for 4,2 millioner igår.

Herluf